úterý 4. června 2019

Nastavení Jumper T12 pro Eachine M80 s protokolem FlySky


Příklad nastavení JumperTx pro ovládání FPV multikoptéry Eachine M80 pomocí vysílače Jumper T12 (po mírné úpravě použitelné i pro  Taranis X Q7 osazený multiprotokolovým modulem - OpenTx).

Eachine M80 je v současné době (květen 2019) dosti levně k sehnání jako BNF ve variantách využívajících protokoly FrSky D8, DSM2 a FlySky.

Zatímco pro FrSky a DSM2 variantu lze nalézt na internetu poměrně dost návodů, k FlySky je to podstatně horší. Proto zveřejňuji mnou ověřený postup.

M80/FlySky používá přenosový protokol FlySky AFHDS 2A, podtyp protokolu PPM+IBus. Pro ovládání tohoto modelu musí být vysílač osazen vhodným vysílacím modulem, např univerzálním Multiprotocol TX Module. Informace o tomto modulu lze nalézt na Github. Zakoupit jej lze např na HobbyKingu (bez nahraného FW, nutno nahrát) nebo Banggoodu či Aliexpressu.

Popisované nastavení je určeno pro vysílač Jumper T12. Lze použít i pro FrSky Taranis Q X7 s vloženým externím modulem iRangeX-IRX4. Pro nastavení je nutné mít v rádiu FW JumperTx/OpenTx v2.2.2 či novější.

Bindování

Proces párování (bindování) je rozdílný podle verze elektroniky M80. Existují 2 způsoby zahájení procesu párování:
  1. S využitím bindovací propojky. Pokud základní deska multikoptéry obsahuje 2 piny pro připojení bindovací propojky, spouští se párovací proces vložením propojky (je součástí dodávky) a následným připojením baterie multikoptéry. Rozbliká se (s vyšší frekvencí) červená LED na boku.
  2. Pokud neexistuje bindovací propojka, aktivuje se párování tím, že se po dobu cca 2s po připojení baterie otočí multikoptéra svisle kamerou směrem k zemi. Zahájení procesu je indikováno rychlým blikáním červené LED na boku.
Pokud na M80 rychle bliká červená LED, je nutné v Jumper T12 aktivovat bindování.
Po úspěšném ukončení párování se na M80 trvale rozsvítí dosud blikající červená LED. LED na horní straně multikoptéry potom indikuje stav baterie, při přepnutí letového režime se na 2s indikuje nový letový režim.
hold

Přiřazení ovládacích prvků

Respektuje zvyklosti, zavedené v naší rodině (poloha a polarita ovladačů letových režimů, ThrottleHold, Panic přepínač).
Kanál Prvek Popisek Použití Vpřed/Nahoru Střed Vzad/Dolů
1 Knipl křidélek - Klonění
2 Knipl výškovky - Klopení
3 Knipl plynu - Svislý tah
4 Knipl směrovky - Otáčení
5 Přepínač vlevo krátký A Letový režim Acro Angle Altitude
Hold
6 Přepínač vlevo dole G
Arm/Disarm
(Throttle Hold)
Vypnutí.
motorů
- Zapnutíí
motorů 
5 Přepínač vpravo dole H Panic switch Přímé přepnutí
do režimu
Altitude Hold
- Normální režim
podle polohy sw. A

Tučně jsou vyznačeny výchozí polohy při zapnutí vysílače/aktivaci modelu. Jsou předmětem kontroly při zapnutí.

Nastavení modelu

Zde jsou ke stažení soubory s nastavením pro Eachine M80.

Žádné komentáře:

Okomentovat