úterý 27. listopadu 2018

Serva pro Eflite Mini Convergence

Bratr opět neodolal a zakoupil další podivný létající aparát: Eflite Mini Convergence. Stroj je to zajímavý a má vesměs kladné (uplacené?) recenze na internetu. Oproti staršímu většímu bráškovi by měl být údajně odolnější a lépe zvládat přechody mezi letovými režimy.

Letové vlastnosti zatím nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit. Jestli je ale odolnější, tak ten původní se musel rozpadat za letu. Tak choulostivý model (na poškození při každém jen trochu tvrdším dosednutí) jsme ještě neměli.


Při dvou zkušebních startech postupně "odešla" obě serva na překlápění předních motorů. Očesaly se jim převody.

Jak je již téměř pravidlem, výrobce (nebo dovozce) náhradní díly, které se nejvíce kazí, nedodává v dostatečném množství a tudíž serva neseženete. Navíc jsou tato serva s "tvarohovými" převody nesmyslně drahá.

Probral jsem proto svoji zásobu serv a kupodivu našel jeden typ, který se dá použít: čínská 5g serva HXT500 z HobbyKingu.  Tak jsem je hned přiobjednal. Jsou za cca $3 a měli je v evropském skladu, takže jsem je měl doma 3. den po objednání. Mají jen kratší kabely, takže je potřeba použít prodlužovací kablíky.

Asi budeme muset dát k servům nějaké chrániče, vyměňovat serva po každém přistání se mi fakt nechce (i když doufám, že "originál čína" bude odolnější než Eflite).

Update: Místo chráničů stačí pootočit páky serv i motorů na mnohohranech o 180 stupňů, tak aby se táhla přemístila nad osu otáčení. 









1 komentář:

  1. Tak jsem našel na RCG odkaz na servo s kovovými převody, které se dá (po úpravě) použít. Musí se přepólovat motor (reverzovat): https://hobbyking.com/en_us/d561mg-digital-servo.html

    OdpovědětVymazat