pátek 1. ledna 2021

Nové předpisy pro létání s modely

Asi o tom všichni, kterých se to týká, víte. Pro jistotu připomínám: Od 30.12.2020 platí nové předpisy, regulující létání (mj.) s dálkově řízenými leteckými modely. Viz https://www.caa.cz/provoz/bezpilotni-letadla/provozovatel-bezpilotniho-systemu/.

V předpisech se sice mluví o "dronech", ale týká se to všeho, co létá (tedy i modelů letadel). Pokud létáte s čímkoli nad 250g vzletové hmotnosti, nebo to má kameru, musíte být registrováni jako provozovatel dronů a mít doklad o složení zkoušky pro piloty dronů. Obojí lze vyřídit (prozatím?) bezplatně on-line na adrese: https://dron.caa.cz/.

A bude ještě hůř. Existují již rozběhlé procesy pro ustavení tzv. U-space. Proti komercializaci nemají modeláři zřejmě nejmenší šanci. V nejlepším případě můžeme očekávat vymístění do odlehlých "rezervací" zcela mimo zastavěné oblasti, kde nebudeme překážet masivnímu provozu komerčních autonomních dronů.

Než si to běžní lidé uvědomí, budou nám nad hlavami létat autonomní nákladní drony různých doručovacích služeb a přepravy nákladů, později i přepravy osob ...

Pojišťovny budou samozřejmě odmítat hradit škody, způsobené neznámými autonomními drony, budou se muset dopojišťovat nemovitosti ...

Tak si našeho koníčka užívejme, dokud to alespoň trochu jde.

 

1 komentář:

  1. Úřad postupně přitvrzuje. Dnes již je nutné mít oficiální elektronickou identitu, jinak se nelze na stránky k registraci dostat.

    OdpovědětVymazat