čtvrtek 30. dubna 2020

Osvědčené doplňky Ender 5

Před časem jsme zakoupili naši první 3D tiskárnu - Creality Ender 5 od jednoho z nejpopulárnějších českých 3D tiskařů R. Mrázka. Ten se v posledním období specializuje na dodávky a seřizování 3D tiskáren a velkou péči věnuje osvětě formou velmi srozumitelných videí na youtube. Richard mj. aktivně vyvíjí vlastní konstrukce alternativních extruderů pro tiskárny Creality.

Jeho nabídku jsme vyhodnotili jako optimální z hlediska poměru kvality služeb a ceny. Za montáž, zprovoznění a seřízení sice zaplatíte jistou ne úplně malou částku, ale tiskárnu dodá perfektně funkční, naflashovanou  FW Marlin s ochranou proti přehřátí hotendu (a možnému následnému požáru) a tzv. Baby Z-stepem (jemná korekce výšky trysky nad podložkou v průběhu tisku).

Důležité je i to, že Richard Mrázek svým zákazníkům poskytuje i velmi kvalitní a vstřícnou podporu.


Volitelně nabízí různé doplňky i s případnou instalací.  Naše tiskárna má v dodávce provedenu přestavbu na nejjednodušší verzi přímého extruderu (tzv. extruder v1a - vlastníme prototyp, který "vystupoval" v příslušném videu od RiMra :) ), zpevnění tiskové podložky masivní vzpěrou a "tichou" základní desku (s kvalitnějšími ovladači krokových motorů). Vše se osvědčilo, doporučuji.

Po zapojení do zásuvky a kontrole seřízení výšky a rovnoběžnosti tiskové podložky byla tiskárna okamžitě schopna kvalitního tisku.

Jako asi každý novopečený majitel 3D tiskárny jsem hledal na internetu nějaká vylepšení a doplňky tiskárny, které bych si vytiskl či koupil.

https://ae01.alicdn.com/kf/H5da4537af8124db7a39dc3a653da01cfX/Capricorn-Bowden-PTFE-Tubing-XS-Series-Original-1M-2M-forEnder-CREALITY-Series-3D-Printer.jpg_220x220xz.jpgZ toho, co me zaujalo se něco osvědčilo v praxi :
  1. Teflonová trubička Capricorn XS (tmavomodrá - viz titulní obrázek) - má menší tření, přesnější rozměry a hlavně zvýšenou tepelnou odolnost. Původní bílá trubička spolehlivě dlouhodobě funguje do teploty cca 220 stupňů, pak měkne a začne postupně degradovat, až se ucpe. Capricorn XS by měla vydržet do cca 260 stupňů. Tiskl jsem s ní z PETG na cca 250-255 stupňů a zatím to vydržela. Pokud nemá tiskárna krátký extruder, pak pro původní "bowdenový" je trubička výrazné vylepšení. Já jí mám použitý zatím  jen malý kousek v hotendu kvůli tepelné odolnosti.
  2. Podpora pro zamezení odlamování kabelu od tiskové podložky vlastní vahou a pohybem. Kabel od výroby visí jen na pájeném spoji a není nijak zajištěn.
  3. Nasouvací kryt na displej. Z výroby není deska plošného spoje displeje nijak chráněna. To vyřeší některý z mnoha krytů, které se dají vytisknou. Já mám nasouvací, není pak potřeba měnit šroubky desky displeje.
  4. Točítko na hřídel motoru extruderu. Usnadňuje zavádění a oebírání tiskové struny.
  5. Držáček na nářadí k tiskárně. K tiskárně je dodávána sada nářadí, které je v držáku pěkně po ruce.
  6. Upravený výdech ventilátoru pro chlazení tištěného materiálu.Původní řešení je funkční, upravená "tryska" má ale přesnější směrování vzduchu a chlazení je tak účinnější. Je tepelně namáhaný, měl by být raději z PETG či ABS, PLA měkne.
  7. Pružné "nožičky" pro tlumení otřesů tiskárny. Tiskárna ze pak tišší a její konstrukce je méně namáhána otřesy při tisku.
Kryt displeje







 

Odpružené nožičky

Žádné komentáře:

Okomentovat