čtvrtek 31. března 2016

Synology NAS - s upgrade na DSM6 raději vyčkám

Tak mi včera NAS Synology nabídl upgrade na DSM6.0. Samozřejmě jsem nabídku odložil a začal zjišťovat první zkušenosti. A první zprávy nejsou příliš povzbudivé. Zatím mi připadá, že nová verze přináší více problémů než užitku.

Zatím je známo, že nefunguje, nebo jsou s tím problémy:
  • Zálohování na souborový systém je nahrazeno zálohováním do speciální databáze. Staré zálohy nejde obnovit, jen kopírovat soubory a adresáře. Tím se ale přijde o část informací. Nové zálohy nelze (snad jen prozatím) žádným způsobem zpracovávat mimo NAS.
    Pokud provedete upgrade na systém s existujícími zálohovacími pravidly, pokračuje většinou v činnosti, ale nelze jej měnit a doplňovat nové zálohovací úlohy (to napovídá, že se opravdu jedná o obchodně-politickou schválnost).
    Odstranění kompatibility se starými zálohami a nečitelnost nových je asi největší chyba, kterou DSM6.0 přináší. Důvod může být ve snaze "zamknout" uživatele na své platformě (viz https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=267&t=114001&start=15#p419388).
    Z mého hlediska Synology tím překročila všechny meze a další NAS ve firmě a doma již asi Synology nebudou. Vi též např. https://jmetz.com/2016/03/synology-releases-dsm-6-0-new-backup-methodology/.
    Zcela tragická je neexistence jakékoli použitelné dokumentace k novému zálohování.
  • Nelze vytvářet svazky SHR, podporuje jen RAID 5/6
  • Odstraněny některé balíčky (např. Asterisk, o jiných se zatím neví, zda budou funkční či nikoli). Staré balíčky (z verze 5.2) pravděpodobně nelze používat. Mám obavy, že opět přijdu o Midnight Commander.
  • Odstraněna možnost používat účet root.
  • Některé DYNDNS servery odstraněny kvůli nějakým licenčním či právním problémům. Není to poprvé, co Synology zasahuje do způsobů zpřístupnění NAS z internetu. Lituji ty, co nemají pevnou IP adresu.
Na druhou stranu je třeba přiznat, že v novém DSM je opravdu velká řada velmi zajímavých nových či zdokonalených funkcí. Fungují ale většinou jen na nejvyšších modelech (většina nejde ani na naší DS712+). A jsou to funkce, které pravděpodobně nevyužiji. Je to cíleno na větší podniky. Zřejmě se Synology, podobně jako kdysi Borland, upnulo k Enterpise trhu (a asi na to dojede, jako Borland).
A navíc, je toho tolik a tak náročného (virtualizace DSM atp.) že pochybuji, že to někdy odladí na přijatelnou spolehlivost.
Takže z mého hlediska je závěr jasný:
  1. vydržet u DSM 5.2 co to půjde,
  2. pokud Synology nezmění přístup k souborovým zálohám, porozhlédnout se po jiném NAS pro budoucí upgrade.

2 komentáře:

  1. Dobry den,
    musim vyvratit par bodu... SHR i pri BTRFS funguje ok, root funguje, Midnight tez. zmena zalohovani je zase z hlavne z duvodu verzovani a uspory mista. nyni pokud se vam do zalohy dostane nejaky locky virus nebo jiny crypto-virus tak jiz nehrozi nakazeni vsech souboru.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem se od odborníků z firmy Kobe dozvěděl nějaké příznivé informace o DSM6.

    Takže co funguje:

    - disky SHR fungují
    - pozitivní je, že nadále funguje Midnight Commander.
    - funguje možnost přechodu k rootu přes sudo, nejde pouze přímé přihlášení jako root

    Co se nezměnilo:

    Opravdu se definitivně a nevratně změnil způsob ukládání záloh (ukládají se do databáze, místo souborových záloh). Dodavatelé to interpretují jako zlepšení, mě osobně to stále nevyhovuje. Pokud by to byla jedna z možností, tak O.K. Takhle to vypadá na poněkud podrazácký pokus o vendor lock ze strany Synology a je to důvod, proč stále zvažuji přechod na jinou platformu.

    OdpovědětVymazat