čtvrtek 1. ledna 2015

Problémy s časem souborů v kamerách řady Fuji X

 1. 1. 2015

Před časem jsem si koupil ke svému fotoaparátu Fuji Finepix X20 SDXC kartu 64GB. Je to paráda, vejde se tam spousta fotek a videí a vydrží to poměrně nadlouho.

Od té doby, co jsem začal používat 64GB kartu, jsem ale začal mít problémy s časem vytvoření souborů ve foťáku. V EXIF v JPG i v metadatech MOV souborů jsou časy uvedeny správně. V adresářích ale jsou soubory označeny chybným časem typicky o 8 hodin menším, než je správně.

Nejprve jsem se domníval, že je to nějakým nesprávným nastavením časové zóny, nebo něčeho podobného. Po důkladném prohledání manuálu a menu ve foťáku jsem si ale jist, že to mám nastavené správně. Navíc, v těch metadatech v souborech je to správně.

Tak jsem začal hledat na internetu a opravdu se zřejmě jedná o chybu firmware a to nejen u X20, ale zřejmě u všech kamer řady X, a možná i jiných. Chyba se projevuje jen u SDXC karet s velikostí 32GB a větší. Jak už je dnes, bohužel, zvykem, výrobce se o to nezajímá a věc neřeší. Při použití jakýchkoli jiných variant velikostí a typů karet se chyba neprojevuje.

Já se s tím vyrovnávám za pomoci Zoner Photo Studia a KMPlayeru. Jako první krok při zpracování fotek na počítači nechám ZPS nastavit čas souboru podle času v EXIF. U videosouborů (MOV) to ZPS bohužel neumí, tak zjistím jaký je aktuální posuv pomocí KMPlayeru a časy upravím pomocí správce souborů (např. Altap Salamander).

http://www.fujixseries.com/discussion/5255/incorrect-date-on-photo-files/p1

1 komentář:

  1. Vzhledem k tomu, že Fuji s tím nic nedělá, přešel jsem zpět na 32GB karty.
    Vše funguje O.K.

    OdpovědětVymazat