úterý 27. října 2015

Blackberry Classic - postřehy začátečníka

6. 11. 2015

Jak již jsem psal v jiném příspěvku, pořídil jsem si jako nový mobilní telefon Blackberry Classic.

Pominu diskuse o perspektivnosti platformy a důvody, proč jsem si vybral právě Blackberry a pokusím se zaznamenat postřehy a poznatky, jak na ně postupně přicházím.

Jsou to základní postupy, které dobře zná každý zkušenější uživatel BB, ale při přechodu z jiného systému nejsou zcela zřejmé.

Jsou chvíle, kdy jsem z Blackberry nadšený a jsou rovněž chvíle, kdy přemýšlím proč jsem se vlastně pustil do takové šílenosti a nezůstal s davem u Androidu.

Hledání


Hledání je v Blackberry realizováno tak přímočaře, až to někdy mate. V podstatě ve všech situacích, kdy to má smysl, lze prostě začít psát na klávesnici. Objeví se zadávací okénko a průběžně se vyhledává. Například na hlavní obrazovce se průběžně ukazují   nalezené výskyty hledaného textu v kontaktech, dokumentech běžných typů, kalendáři, emailech, SMS, místech, jménech nainstalovaných aplikací atd.

Samozřejmě se nabízí i hledání na internetu.

Spouští se tím vlastně Blackberry Assistant, docela funkční aplikace pro pomoc při ovládání telefonu. Má samozřejmě možnost ovládat i hlasem, bohužel to nefunguje na češtinu a nedá se to zřejmě nijak vypnout, takže to někdy trochu otravuje.  Nejlépe funguje, pokud jsou požadavky v angličtině, pak "rozumí" v řadě případů volnému textu (např. na "I am hungry" nabídne ikonku pro hledání restaurací :), "drive to Karlštejn" vyvolá mapu s trasou do Karlštejna atp. )

Analogicky funguje vyhledávání i v řadě aplikací.

Podle posledních informací by mělo fungovat hlasové zadávání textu v češtině (např. při psaní zpráv). Ovládací povely ale zůstávají anglické. Já to moc nepoužívám, takže prozatím neověřeno.

Telefonování


Nejrychlejší způsob zavolání na přímo zadané číslo je geniálně jednoduchý: stačí mačkat klávesy, na kterých jsou uvedena čísla (WERSDFZXC0) a Assistant nabídne jako první ikonku telefonku (volat) a zadané číslo (pokud jej naleznou v kontaktech, nahradí jej jménem kontaktu). Pak stačí na ikonku telefonu ťuknout prstem a začne se volat.

Podobně stačí zadávat text ze jména a assistant nabízí po chvilce rovnou položky z kontaktů.

Zadávání textů 


Tak z toho jsem měl trochu obavy. Četl jsem občas na webu  nářky na nekvalitní slovníky pro češtinu na Blackberry. Vzhledem k tomu, že klávesnice neobsahuje písmena s diakritikou ani mrtvé klávesy, je kvalita slovníku pro pohodlné používání docela důležitá. Naštěstí se ukázalo, že (alespoň pro mé potřeby) je kvalita slovníků docela dobrá. Slova se dají rovněž poměrně jednoduše do slovníku doplňovat.

Psaní s diakritikou

Takže jak funguje zadávání (českých) textů? Docela dobře. Píšete na klávesnici "cesky" (tj. odpovídající písmena bez diakritiky) a systém se pokouší automaticky doplňovat diakritiku. V pomocném řádku nad klávesnicí ukazuje jaké slovo odhaduje. Někdy lze takhle ušetřit pár tlačítek, pokud si rovnou vyberete nabízené slovo, i když není ještě dopsané.  Sytém jej doplní a zadá ještě mezeru za slovem.

Pokud si nevyberete předem, systém opraví slovo po stisknutí mezery nebo interpunkce. Pokud se mu slovo nepodaří rozpoznat, označí jej červeným podtržením. Pokud stisknete trackpad na tomto slově, nabídne systém slova ze slovníku a také vložení nového slova do slovníku.

Po delší době používání musím říci, že  automatické doplňování slov (a diakritiky) funguje velmi dobře, daleko lépe než cokoli podobného na Androidu.

Zadávání písmen s diakritikou

Pokud nestačí schopnosti systému doplňování diakritiky (a kontroly pravopisu), je nutné zadat slovo postupně po jednotlivých písmenech. Je to trochu otravné, ale dá se to naučit a zvyknout si na to.

Základem alespoň trochu efektivního zadávání diakritiky je nacvičení správné délky přidržení klávesy s písmenem. Pokud ji přidržíte příliš dlouho, přejde se do režimu nabízení velkých písmen. Pokud už se to stane, lze se vrátit zpět k malým písmenům (a naopak) stisknutím klávesy Shift (šipka nahoru).

Systém zobrazí nad klávesnicí proužek se všemi písmeny s diakritikou, odvozenými ze stisknutého základního písmene. Bohužel nabízí všechna, ne jen ta, která mají smysl v češtině. Ale dá se s tím žít. Písmeno zvolíte klasicky dotykem.

NumLock (přepnutí na čísla)

Stisknout dlouze AltAlternativně Alt+levý shift. Ukončí se libovolným Shift.

CapsLock (přepnutí na velká písmena)

Stisknout dlouze Shift. Alternativně Alt+pravý shift. Ukončí se libovolným Shift.

Doplňování slovníku

Pokud chcete do slovníku vložit zadávané slovo, doplníte jej  tak, že jej opravíte na správný tvar a stisknete nad ním trackpad a vyberete "Přidat do slovníku".

České ekvivalenty klíčových slov mynumber, myver a mypin

Pokud v anglické verzi zadáte do textové zprávy nebo emailu klíčové slovo:
  • mynumber - vypíše se vaše telefonní číslo
  • myver - vypíše se model zařízení a verze systému BlackBerry 10 OS
  • mypin - vaše PIN (pro BBM)
V české verzi jsou to: 
  • moječíslo (všimněte si diakritiky!)
  • mojeverze
  • mojepin 
V manuálu jsem to nenašel, přišel jsem na to náhodou.

V české verzi Blackberry 10 jsem ještě našel:
  • dd - dnešní datum
  • - aktuální čas
  • bb - BlackBerry
Somozřejmě si může uživatel definovat vlastní symboly (já jsem si mj. odstranil z kódů diakritiku).

Zjištění důležitých informací o telefonu 


Když máte nový telefon, potřebujete pro zprovoznění všech jeho funkcí některé informace, svázané s HW telefonu a připojenými uživatelskými účty. Pro čerstvého majitele nebývá jednoduché příslušné informace dohledat.

Většina potřebných informací  je přístupná v menu Nastavení -> Informace.

Postup: 
  1. Odblokovat obrazovku (tažením odspodu nahoru) 
  2. Na základní obrazovku (tlačítko pod displejem zcela vpravo) 
  3. Vyvolat systémové menu (tlačítko pod displejem se stylizovanou ostružinou - druhé zleva) 
  4. Vybrat "Nastavení" 
  5. Vybrat "Informace" (poslední položka, nutno odrolovat zobrazení až dolů)
V rozbalovací liště Kategorie je třeba vybrat příslušnou položku:
  • Sériové číslo je v kartě "Obecné"
  • BlackBerry ID: karta "Obecné"
  • IMEI: v kartě "Hardware"
  • IP Adresa: v kartě "Síť"
  • MAC: v kartě "Síť" až úplně na konci (nutno odrolovat)
  • Telefonní číslo: "Karta SIM" 
Část informací lze získat i zapsáním klíčových slov do textu emailu či SMS (moječíslo, mojeverze, mojepin).
  

Aplikace z Androidu


Instalují se z Amazon Appstore, nebo přímo ze správce souboru aktivací souboru *.apk.  Přímou aktivací se dají nainstalovat jen některé, hlavně jednodušší. Existuje možnost hacku pro napojení na Google Play, zatím jsem nezkoušel.
     

Žádné komentáře:

Okomentovat