neděle 21. června 2015

Poslední aktualizace českého manuálu OpenTx

21. 6. 2015

OpenTX_Manual_CZ.pdf

Před časem došlo ve světě OpenTx k významné události: byla vydána nová verze 2. Od této verze se zavádí nové číslování verzí a je přejmenován pomocný program Companion9x na OpenTx Companion. Tato verze je zatím asi největší krok od vzniku Open9x. A také nejkontroverznější z hlediska uživatelů vysílačů Tunigy 9X a kompatibilních.

Původně jsem chtěl připravovanou aktualizaci českého manuálu připravit právě pro novou verzi. Proto jsem po vydáni revoluční verze 2 pozdržel zveřejnění již téměř hotové úpravy manuálu (na které se mnou spolupracoval i M. Hotař, autor české lokalizace OpenTx) a začal studovat a zkoušet OpenTx v. 2.x.

OpenTx v2 má řadu nových vymožeností, bohužel má však i poněkud vyšší nároky na paměť. Některé nové funkce nelze právě proto na T9X využít.

OpenTx v2 rovněž zavádí některé nekompatibility, takže nelze jednoduše převzít naprogramované modely ze starší verze, a je třeba je důkladně projít a upravit. Podrobnější informace (popsané z hlediska používání na Taranis) lze nalézt v dokumentu „Differences Between OpenTX r2470 and 2.0" na webu „opentx.org“.

Po prvních zkušenostech s OpenTx v2 jsem usoudil, že řada uživatelů OpenTx, zejména na vysílačích T9X, patrně ještě nějakou dobu zůstane u původní verze. Tuto verzi lze dále instalovat a spravovat pomocí Companion9x v1.52. Poměrně rozšířená je verze fimware označovaná jako r2940. Je použita, pokud vím, i v prvních verzích vysílače FrSky Taranis.

S příchodem daleko výkonnější a lépe vybavené platformy Taranis se vývojářská komunita pochopitelně soustředila na rozvíjení firmware pro tuto platformu. Tím je původní platforma T9X odsunuta do pozadí.

Pro Taranis existují v důsledku toho i velmi kvalitní manuály, výborný je dokonce i v češtině, zatímco pro OpenTx na platformě T9X dosud existují, pokud vím, v češtině i angličtině, jen mé starší texty.

Rozhodl jsem se proto vydat ještě naposled již dlouho připravený text aktualizovaného českého manuálu zaměřeného na používání FW poslední verze před OpenTx v2 na T9X, i když nepopisuje poslední verze firmware.

Nevím, zda někdy doplním text o novinky OpenTx v2, protože většina revolučních novinek (jako je např. scriptování v jazyce Lua) není na T9X použitelná. Nové verze se liší na T9X hlavně přejmenováním některých prvků uživatelského rozhraní.

Anglický manuál již aktualizovat nebudu, správci webu OpenTx.org o něj, zřejmě pro jeho nevalnou jazykovou úroveň, nejeví nadále zájem.

Žádné komentáře:

Okomentovat