středa 18. února 2015

Sbohem, Go, ať žije Nova

18. 2. 2015
Ne, ještě jsem nezhloupl tak, abych provolával slávu ubohé skomírající komerční televizi. Řeč je o hledání náhrady za Go Launcher pro telefon s Androidem.

Poměrně dlouhou dobu jsem na svých telefoneh s Androidem využíval populární Go launcher. Dokonce jsem jej doporučoval i přátelům a členům rodiny. Byl jsem s ním dosti spokojený. Má řadu příjemných vlastností a vychytávek a v porovnání s Tw launcherem od Samsungu mi vyhovuje podstatně lépe.

Proč tedy sbohem Go launcher? Protože nesnáším u software, stejně jako u lidí, vlezlé a agresivní chování.

Poprvé jsem byl rozhodnut odinstalovat Go Launcher když se mi po obrazovce začal prohánět hnusný Santa Claus a já nevěděl, co se děje. Myslel jsem že mám telefon napadený nějakým virem. Pak jsem zjistil, že se jednalo o "pozornost" od autorů Go launcheru. Pak to ale dalo pokoj a já launcher nezměnil.

Pak se mi stalo,že při aktualizaci mi zmizelo moje pozadí a některé prvky vzhledu launcheru. Nastavilo se mi odporné implicitní kontrastní červeno-černé vzhledové schéma Go launcheru. Myslel jsem, že je to nějaká moje chyba a obnovil většinu svých nastavení ze záloh.

Minulý víkend se totéž stalo po aktualizaci bratrovi na jeho Galaxy SII a to za jásavých oznámení typu "Brand new UI design...".  Má to zřejmě přimět uživatele ke koupi některého z více či méně vkusných placených vzhledových schémat, která vnucuje i dalšími, byť i méně invazivními způsoby.

Je to teď taková móda, vyměnit osvědčené rozhraní za různé "Modern UI" a "Material design". Kdyby se raději soustředili na stabilizaci a vylepšení funkcí.

Protože i má trpělivost má své meze, začal jsem hledat za Go launcher náhradu. Po přečtení několika recenzí jsem se rozhodl vyzkoušet  Nova Launcher. A nelituji. Umí v podstatě všechno co umí Go launcher a i něco navíc. A zatím se zdá, že autor se chová o hodně korektněji. Existuje i placená verze, která nabízí některé funkce proti verzi zdarma (zejména podporu ovládání gesty). Ale i neplacená verze je velmi dobře použitelná.

Podařilo se mi již zreprodukovat téměř celé mé nastavení z Go launcheru. Některé postupy mají poněkud neobvyklou logiku (například vytváření složek). Ale použitelnost je výborná.

Jinak i Google mne již dost štve a poohlížím se po vhodné náhradě za Android. Stejně jako Apple, Microsoft a Facebook, i Google se salámovou technikou pokouší připoutat uživatele k té své (jedině správné) platformě, odkud by již, pokud možno, nebylo úniku. Uvidím jak se bude vyvíjet Firefox OS a Ubuntu phone.

Žádné komentáře:

Okomentovat